ΝανοτεχνολογίαΗ Νανοτεχνολογία είναι μία νέα επιστήμη η οποία στα επόμενα χρόνια θα ανατρέψει τα πάντα στην καθημερινότητά μας. Η Νανοτεχνολογία σήμερα εφαρμόζετε

· στην Ιατρική με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα , σε λίγο καιρό ασθένειες πού μέχρι χθες ήταν ανίατες θα καταπολεμηθούν.

· Στο Διάστημα για προστασία των διαστημικών σταθμών

· Στην πληροφορική όπου νέες γενιές επεξεργαστών κατασκευάζονται και θα ανατρέψουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

· Σε καταναλωτικά προϊόντα τα οποία απευθύνονται στο ευρύ κοινό με στόχο να κάνουν την ζωή των ανθρώπων καλύτερη , και ασφαλέστερη.

· Στα επόμενα χρόνια τα πάντα στην ζωή μας από το ψωμί μέχρι τα ποιο πολύπλοκα αντικείμενα θα περιέχουν στοιχεία Νανοτεχνολογίας.

Τι είναι το Νάνο

Το Νάνο είναι ένα σωματίδιο σε υπερβολικά μικρό μέγεθος.1 Νάνο ισούται με το 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου 10-9 η με 1 μήλο απέναντι στην Γή η αν κόψουμε μία τρίχα από τα μαλλιά μας κάθετα σε 50.000 τεμ.

Πώς ήλθε στην ζωή μας η Νανοτεχνολογία;

Η φύση στα φυτά πρώτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια χρησιμοποιεί την Νανοτεχνολογία. Έχετε δει όλοι σας τις γνωστές δροσοσταλίδες (εικόνα 1) πού υπάρχουν στα φύλλα των δένδρων όταν βρέχει. Αυτές τις δροσοσταλίδες έβλεπαν οι επιστήμονες και δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς δημιουργούνται και ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης τους. Τα τελευταία χρόνια χάριν στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ESEM , οι επιστήμονες αφού μεγέθυναν τα φύλλα κατά πολλά εκατομμύρια φορές , κατάφεραν να αντιληφθούν πώς δημιουργείτε αυτό το φαινόμενο. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα φυτά για να μπορούν να καθαρίζουν τα φύλλα τους από την σκόνη και άλλες ρυπαρές ουσίες ,αναπτύσσουν Νανοσωματίδια τα οποία σφραγίζουν τους πόρους των φύλλων έτσι ώστε τα ξένα σώματα να μην βρίσκουν τρόπο να σταθούν , και απλά παραμένουν πάνω στο φύλο , ενώ ταυτόχρονα δεν εμποδίζουν την αναπνοή του φυτού. Όταν τώρα βρέξει το νερό παρασύρει τα ξένα σώματα πού υπάρχουν πάνω στα φύλλα και τα καθαρίζει , την ίδια στιγμή όμως ούτε και το νερό βρίσκει πόρους να αγκιστρωθεί πάνω στο φύλλο , οπότε παραμένει και δημιουργεί τις γνωστές μας δροσοσταλίδες. Το φαινόμενο αυτό οι επιστήμονες το ονόμασαν LOTUS EFFECT και θα το βλέπετε σε όσα προϊόντα έχουν σφράγιση και προστασία με Νανοτεχνολογία.

Από ποια υλικά παράγετε το Νάνο

Ανάλογα με τις εφαρμογές των Νανο-προϊόντων χρησιμοποιούνται και διάφορα υλικά παραγωγής μερικά από αυτά είναι Πυρίτιο , Τιτάνιο , Χρυσός ,Ασήμι, Κεραμικό υλικό.

Τα προϊόντα πού διαθέτουμε εμείς τι υλικά χρησιμοποιούν

Τα προϊόντα μας περιέχουν πυρίτιο η επίσημη ονομασία είναι SIO2 , Τιτάνιο TIO2, και τα υβριδικά τα οποία περιέχουν και SIO2 + TIO2.

Πώς λειτουργεί η Νανοτεχνολογία στα είδη πού εφαρμόζετε

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλα τα υλικά ακόμη και τα ποιο λεία όπως το γυαλί και η πορσελάνη αν τα δούμε στο μικροσκόπιο θα διαπιστώσουμε (εικόνα 2) ότι έχουν τεράστιους πόρους ,αόρατους μεν στο ανθρώπινο μάτι η την υφή , αλλά όχι και στους ρυπογόνους οργανισμούς πού υπάρχουν στο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν μέσα στους πόρους των υλικών πρώτα επικάθονται λιπαρές ουσίες του περιβάλλοντος, πάνω σε αυτές τις ουσίες κάθονται τα μικροσωματίδια των διαφόρων ρύπων του περιβάλλοντος και δημιουργείται η γνωστή μας βρωμιά πού βλέπουμε σε όλες τις επιφάνειες. Όταν καθαρίζουμε μία επιφάνεια με τα γνωστά χημικά το μόνο πού επιτυγχάνουμε είναι να αφαιρούμε τις βρωμιές και ταυτόχρονα να ξανανοίγουμε τους πόρους οπότε επαναλαμβάνετε η προηγούμενη διαδικασία για χρόνια με συνέπεια ο άνθρωπος μια ζωή να πληρώνει , να χάνει χρόνο και το σπουδαιότερο να ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα αφού όλα τα χημικά απόβλητα εκεί καταλήγουν. Εδώ λοιπόν η επιστήμη παρεμβαίνει και υποκαθιστά την φύση δημιουργώντας το φαινόμενο LOTUS EFFECT με τεχνικά μέσα (εικόνα 4). Δηλαδή μέσω του νερού η του οινοπνεύματος πού βρίσκονται στα μπουκάλια με το Νανοπροιόν εκτοξεύουμε εκατομμύρια Νανοσωματίδια τα οποία έχουν την ιδιότητα να γεμίζουν τούς πόρους του υλικού (εικόνα 3) δημιουργώντας έτσι μία πραγματικά λεία επιφάνεια, σε λίγα λεπτά το νερό η το οινόπνευμα εξατμίζονται και η ψεκασμένη επιφάνεια ενώ δια γυμνού οφθαλμού δεν παρουσιάζει καμία διαφορά, κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ ενός προϊόντος Σφραγισμένου με Νανοτεχνολογία και ενός άλλου χωρίς. Μόνο με πάρα πολύ ακριβά ηλεκτρονικά μικροσκόπια μπορεί κάποιος να δει την διαφορά. Έτσι τώρα δεν υπάρχουν πόροι να κάτσουν λιπώδεις ουσίες πάνω στις οποίες θα επικαθίσουν ρυπογόνοι οργανισμοί. Επειδή όμως λόγω βαρύτητας αν πέσει κάποιο ρυπογόνο υλικό πάνω σε μια σφραγισμένη επιφάνεια θα παραμείνει αυτό το υλικό πολύ εύκολα μπορεί να απομακρυνθεί είτε με λίγο νερό η με ένα βρεγμένο πανί.

Μήπως τα προϊόντα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο;

Κατηγορηματικά και απόλυτα όχι, τα προϊόντα μας είναι απόλυτα ασφαλή αφού σαν βάση έχουν η το Νερό ή το οινόπνευμα, τα δε σωματίδια πού περιέχουν είναι η από πυρίτιο , υλικό ευρέως διαδεδομένο στην ανθρώπινη καθημερινή χρήση η από Τιτάνιο ευγενές μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιατρική για πάρα πολλές εφαρμογές.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα σε χώρους τροφίμων, η σε χώρους πού υπάρχουν παιδιά?

Κατηγορηματικά Ναι, όλα τα προϊόντα μας είναι απόλυτα οικολογικά , και ασφαλή για τα τρόφιμα , και τα παιδιά . Είναι πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς, και κατέχουν τα ανάλογα πιστοποιητικά.

Τι θα γίνει αν κατά λάθος κάποιος πιει από το μπουκάλι πού περιέχει το Νανοπροιόν

Όπως είπαμε η πρώτη ύλη είναι το οινόπνευμα η το νερό , αν πιει κάποιος προϊόν με οινόπνευμα θα έχει τις ίδιες συνέπειες πού θα είχε αν έπινε οινόπνευμα, αν πιει προϊόν με νερό επειδή το νερό έχει χαμηλό Ph θα αισθανθεί μία ξινή γεύση , αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του.

Όταν χρησιμοποιώ το προϊόν πρέπει να λαμβάνω ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας;

Όχι κανένα απολύτως μέτρο ασφαλείας δεν χρειάζεται, η χρήση των προϊόντων γίνετε ή με ψεκασμό, η με πινέλο , η βούρτσα η εμβαπτίσει της επιφάνειας.

Αν εφαρμόσω το προϊόν σε ρούχα μήπως εμποδίζετε η αναπνοή τους?


Απόλυτα όχι ,όταν ψεκάσετε ένα ύφασμα με το Νανοπροιόν τα νανοσωματίδια έχουν την ιδιότητα να σκεπάζουν τις ίνες του υφάσματος δημιουργώντας ένα κάλυμμα γύρο από κάθε ίνα (εικόνα 5) ,ταυτόχρονα αφήνουν τους πόρους του υφάσματος ανοικτούς ώστε να επιτρέπετε η αναπνοή. Στην αριστερή εικόνα βλέπετε σε μεγέθυνση εκατομμυρίων φορών την ίνα από ένα ύφασμα και η οποία έχει καλυφθεί με το Nano-premium textile . Για να σας δείξουμε πώς δουλεύει η Νανοτεχνολογία με ακτίνες Λέιζερ κόψαμε την κάλυψη (η οποία έχει πάχος ίσο με το πάχος μίας τρίχας κομμένης κάθετα 50.000 φορές και είναι το σημείο πού φαίνετε σκισμένο) έτσι ώστε να βλέπετε την ίνα του υφάσματος από μέσα και την κάλυψη από έξω. Επίσης όπως μπορείτε να διαπιστώσετε δίπλα στην ίνα υπάρχει κενό το οποίο δεν έχει καλυφθεί ώστε να αναπνέει το ύφασμα.

PHOTOCATALYST Ιστορία – Σταθμοί

1968 o Δρ. Fujishima Akira του Πανεπιστήμιου του Τόκιο ανακάλυψε της photocatalytic ιδιότητες τού διοξειδίου του τιτανίου ΤΙΟ2.

1972 ο Δρ Fujishima δημοσιεύει έρευνα γνωστή ως “Fujishima Effect” έρευνα από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση στην photocatalyst τεχνολογία.

1990 Έγινε στο Τορόντο και το Οντάριο του Καναδά το 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα οφέλη και χρήσεις της τεχνολογίας TiO2 Photocatalytic με ιδιαίτερη αναφορά στην λειτουργία «Καθαρισμός και επεξεργασία του νερού και του αέρα».

2001 Οι επιστήμονες της NASA μέσω της τεχνολογίας TiO2 Photocatalytic κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης όταν οι ΗΠΑ δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση με μικρόβια του Άνθρακα.

2002 Το 2002 η κυβέρνηση της Ταιβάν χρησιμοποίησε την τεχνολογίας TiO2 Photocatalytic προκειμένου να καταπολεμήσει την επιδημία του SARS.

2006 Η τεχνολογία TiO2 Photocatalytic χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την πρόληψη της επιδημίας SARS, Bird Flu σε πολλές χώρες σε όλο τον πλανήτη.

2009 Παρουσιάζονται στην Ελληνική αγορά για πρώτη φορά τα προϊόντα με τεχνολογία TiO2 Photocatalytic ευελπιστώντας ότι και οι Έλληνες θα μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη από μία τόσο εξελιγμένη τεχνολογία.

Παγκόσμια Παρουσία

Μέχρι σήμερα οι παρακάτω χώρες χρησιμοποιούν και εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία την τεχνολογία TiO2 Photocatalytic

 • Ιαπωνία
 • HΠΑ / Καναδάς
 • Kίνα / Χονγκ Κονγκ / Ταϊβάν / Κορέα
 • Νοτιοανατολική Ασία: Μαλαισία/Ταϊλάνδη/Σιγκαπούρη
 • Eυρώπη: Γερμανία/Ιταλία

Εφαρμογές

Μέχρι σήμερα στις ανωτέρω χώρες εκατομμύρια κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια είναι προστατευμένα έναντι των μικροβίων με προϊόντα τεχνολογίας TiO2 Photocatalytic

 • Εκατομμύρια αυτοκίνητα / δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία και ιατρικές υπηρεσίες
 • Πολλές σήραγγες, γέφυρες και χώροι στάθμευσης κλπ.
 • Χιλιάδες Γυμναστήρια -Γήπεδα – Κολυμβητικές εγκαταστάσεις
 • Καζίνο – Κέντρα διασκέδασης – Θέατρα – Πολυχώροι

1. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ PHOTOCATALYST (TiO2);

Αυτόματος καθαρισμός

 • Για τον εξωτερικό αυτοκαθαρισμό κτιρίων χρησιμοποιώντας το νερό της βροχής.
 • Για την εξωτερική προστασία και απομάκρυνση από τους τοίχους υγρασίας –πρασινάδων – βρύων , και μαυρίλες από την ρύπανση του περιβάλλοντος.
 • Αυτοκαθαρισμός επιφανειών από γυαλί , όπως τζαμαρίες κτιρίων, ηλιακοί συλλέκτες, φωτεινές επιγραφές
 • Αυτοκαθαρισμός και προστασία κατά της σκουριάς μεταλλικών επιφανειών
 • Αυτοκαθαρισμός Μέσων μεταφοράς

Καθαρισμός του αέρα

Καθαρίζει τον αέρα από μικροοργανισμούς όπως VOCs, NOx, και άλλους και ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα του αέρα δίνοντας στους εργαζόμενους και σε όσους βρίσκονται στο καθαρισμένο περιβάλλον την αίσθηση ότι βρίσκονται στην εξοχή , με αποτέλεσμα οι μεν εργαζόμενοι να αποδίδουν περισσότερο οι δε επισκέπτες να αισθάνονται την ανάγκη να παραμείνουν στον χώρο.

Αντιβακτηριδιακή προστασία

 • Καταστρέφει σχεδόν όλους τους ιούς όπως (H1N1 ,H5N1, SARS, MRSA) και εκατοντάδες άλλους
 • Για την πρόληψη των ασθενειών μετά από σεισμούς, πλημμύρες, κυκλώνες κ.λπ.
 • Για νοσοκομεία, τους δημόσιους χώρους, το σπίτι καθημερινή αντιβακτηριδιακή προστασία
 • Για αντιβακτηριδιακή επεξεργασία επιφανειών όπως υπολογιστές , λαβές, τουαλέτες κ.λ.π.

Αντιοσμωτική προστασία

Για χρήση σε γυψομαρμαροκονίαμα, σκυρόδεμα, ξύλο, μάρμαρο, γρανίτη, μέταλλο, χρώματα, τουαλέτες, σφαγεία, κ.λ.π.

Απόσμηση

 • Για την οσμή των σκουπιδιών
 • Για την οσμή των κατοικίδιων
 • Για την απομάκρυνση της οσμής από το κάπνισμα
 • Για την απομάκρυνση της οσμής σε καινούργια αυτοκίνητα

Καθαρισμός νερού

 • Για την βιομηχανία βαφής
 • Για τα πρώτα σταδία καθαρισμού του νερού για οικιακή χρήση
 • Για το λιμάνι και τη θάλασσα καταπολέμηση της ρύπανσης από πετρέλαιο.
  και χιλιάδες άλλες εφαρμογές

2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ (TiO2);

Το Τιτάνιο είναι το 9ο-πλέον κοινό στοιχείο της γης και το οξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκή μπογιά σε χρώματα και στα καλλυντικά. Ως χρωστική χαμηλότερη βαθμίδα χρησιμοποιείται διοξείδιο του τιτανίου. Για photocatalyst εφαρμογές όπως καθαρισμός αέρα , αντιβακτηριδιακή χρήση και αυτοκαθαρισμού χρησιμοποιείται το διοξείδιο του τιτανίου ΤΙΟ2

3. ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ (TiO2);

Τα υλικά TiO2 πού χρησιμοποιούνται ως photocatalyst είναι φυσικώς και χημικώς ασφαλή, στις ΗΠΑ έχουν πιστοποιηθεί ως πρόσθετο τροφίμων και στην Ιαπωνία, το ίδιο. Τώρα είναι που χρησιμοποιούνται ευρέως για την λευκή σοκολάτα και για πάρα πολλά καλλυντικά, συμπεριλαμβανομένων των κραγιόν. Το Κέντρο Ανάλυσης Τροφίμων της Ιαπωνίας Food Research Laboratories Mitsubishi για την ασφάλεια των χημικών προϊόντων έχει ελέγξει την ασφάλεια για εφαρμογές πού γίνονται μέσω του δέρματος καθώς επίσης και για προϊόντα πού έρχονται σε επαφή με το στόμα.

4. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η OI VOC s ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ?

Η φορμαλδεΰδη είναι μία από τις πιο κοινές VOCs. Η φορμαλδεΰδη είναι ένα άχρωμο αέριο με μια δυσάρεστη οσμή. Συναντάται σε πολλά οικοδομικά υλικά, όπως το κόντρα πλακέ, και κόλλες. Η φορμαλδεΰδη συναντάται επίσης στα έπιπλα (έπιπλα, κουρτίνες και χαλιά) και σε ορισμένους τύπους μονωτικού αφρού. Άλλες πηγές πού συναντάται η φορμαλδεΰδη είναι καύση καυσίμου: φυσικό αέριο, το ξύλο, την κηροζίνη, και τα προϊόντα καπνού. VOCs προέρχονται επίσης από προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως είναι τα αρώματα και τα σπρέι μαλλιών, καθαριστικά μέσα στεγνού η και υγρού καθαρισμού, όπως βαφές, λάκες και βερνίκια, και κατά την αντιγραφή και εκτύπωση εντύπων.

5.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΟΣΜΕΣ VOC s?

Η οσμή VOC s μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού, ναυτία και ζάλη, και δερματικά προβλήματα. Υψηλότερα ποσά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των πνευμόνων και συριγμό. Σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει άγχος και προβλήματα μνήμης.

6.ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ TiO2 ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΟΥΣ?

Όλοι οι μικροοργανισμοί είτε αυτοί οι οποίοι δημιουργούν τις οσμές είτε αυτοί οι οποίοι δημιουργούν τις μολύνσεις έχουν την φυσική ιδιότητα να φέρουν αρνητικό φορτίο ενώ οι επιφάνειες πού έχουν επικαλυφτεί με τεχνολογία TiO2 Photocatalytic φέρουν θετικό φορτίο. Αυτό δημιουργεί μια “ηλεκτρομαγνητική” έλξη μεταξύ των μικροβίων και της επιφάνειας. Έτσι όταν οι μικροοργανισμοί βρεθούν σε απόσταση περίπου 2 μέτρων από την ψεκασμένη επιφάνεια έλκονται σε αυτήν και μόλις έλθουν σε επαφή ακαριαία πεθαίνουν.

7.ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ?

Η διάρκεια προστασίας μίας επιφάνειας προστατευμένης με προϊόντα PHOTOCATALYST μπορεί να φτάσει μέχρι 10 χρόνια , συνιστάται όμως μετά από 5 χρόνια να ξαναγίνει ψεκασμός τής επιφάνειας.

8.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ PHOTOCATALYST .

 • Προστασία των τοίχων των κτιρίων για την αποφυγή UV ακτινοβολίας.
 • Η πρόσοψη των κτιρίων πού είναι επικαλυμμένα με τα προϊόντα PHOTOCATALYST θα είναι πάντα καθαρή χωρίς να επηρεάζεται από την μόλυνση των εξατμίσεων των αυτοκινήτων , η άλλους ρύπους του περιβάλλοντος , προσφέροντας αφ ενός καθαριότητα και ομορφιά στο κτίριο ταυτόχρονα εξοικονομούνται τεράστια ποσά για τον καθαρισμό του κτιρίου .
 • Η μη δημιουργία στα κτίρια βακτηρίων , Ιών, μούχλας , οσμών, κλπ, βοηθάει στα να διατηρεί τους εργαζόμενους σε υγιή κατάσταση .
 • Η PHOTOCATALYST επίστρωση σε τοίχους των σηράγγων βοηθάει στην αποσύνθεση των ρύπων ΝΟ2 & NO3 που εκπέμπονται από τα οχήματα.
 • Ψεκάζοντας με PHOTOCATALYST στις εγκαταστάσεις κήπου μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων από βακτήρια & ιούς κατά την επαφή.
 • Με PHOTOCATALYST μπορούν να ψεκάζονται τα φίλτρα αέρα των Αιρ κοντίσιον με αποτέλεσμα να αποσυντεθούν τα βακτήρια που αιχμαλωτίζονται από το φίλτρο και να μειώσουν την κακή οσμή.
 • Με PHOTOCATALYST μπορούν να αποσυντεθούν οι οργανικές πτητικές οργανικές ενώσεις και αέρια, όπως η φορμαλδεΰδης από χρώματα και μετά την ξυλογλυπτική διακόσμηση. ( Από Ιατρικές εκθέσεις προκύπτει ότι η φορμαλδεΰδη είναι στενά συνδεδεμένη με τον καρκίνο του αίματος σε παιδιά).
 • Με PHOTOCATALYST επίστρωση σε τοίχους και οροφές δεν υπάρχουν βακτήρια και οσμές στον χώρο
 • Μπορείτε επίσης να προστατεύσετε μάσκες, τα παιχνίδια, τηλέφωνο, υπολογιστές, τηλεχειριστήρια, ανεμιστήρες, κουρτίνες, τουαλέτα, κρεβάτι, ντουλάπια κλπ.

9.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ .

Με την photocatalyst διαδικασία στις επιφάνειες παρέχουμε μακροχρόνια αποτελέσματα για την καταπολέμηση των οσμών, την αποστείρωση, την προστασία καθώς και τον αυτοκαθαρισμό των επιφανειών. Χρησιμοποιώντας τον ψεκασμό μπορείτε μόνοι σας να προστατέψτε τους ανθρώπους σας ,την επιχείρηση, το σπίτι σας ,με πολύ μικρό κόστος εφαρμογής μπορείτε να έχετε τεράστια οφέλη.

10.ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ?

Τα χημικά απορρυπαντικά όταν τοποθετούνται στα τζάμια έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την γωνία κλήσης της επιφάνειας με αποτέλεσμα το νερό να μην γλιστρά και να παραμένει πάνω στο τζάμι δημιουργώντας τις γνωστές σταγόνες, οι οποίες σε περίπτωση μεγάλης βροχής κλείνουν την ορατότητα. Εδώ έρχεται να δώσει την λύση η αυτοκαθαριζόμενη νάνο-επίστρωση η οποία είναι μια ειδική νάνο-φωτοκαταλυτική επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου TiO2 που συνδυάζει φωτοκατάλυση και Νανοτεχνολογία. Όταν ψεκάσουμε μία επιφάνεια με το διοξείδιο του τιτανίου TiO2 αυτομάτως αποκτά τις ιδιότητες της Φωτοκαταλυτικής προστασίας. Έτσι όταν η επιφάνεια εκτεθεί σε φως του ήλιου η τεχνικού, τότε η γωνία επαφής της φωτοκαταλυτικής επιφάνειας με το νερό σταδιακά μειώνεται. Μετά από περίπου 15 λεπτά σε έκθεση στο φως, η επιφάνεια επιτυγχάνει υπέρ-υδροφιλικότητα. (η για να το πούμε ποιο απλά γίνετε εντελώς λεία δεν έχει κανένα εμπόδιο) με αποτέλεσμα όταν βρέξει τα μόρια του νερού να μην βρίσκουν χώρο να αγκιστρωθούν και να δημιουργήσουν το φαινόμενο της σταγόνας, αλλά απλώνονται πάνω στην επιφάνεια και σε συνδυασμό με την βαρύτητα γλιστρούν προς τα κάτω παρασύροντας μαζί τους και κάθε άλλο σωματίδιο σκόνης που είχε καθίσει πάνω στην επιφάνεια, προσφέροντας έτσι το βασικό γνώρισμα του αυτοκαθαρισμού , αν δεν έχει βρέξει το ίδιο φαινόμενο μπορούμε να το δημιουργήσουμε με την απλή ρίψη νερού πάνω στην προστατευμένη επιφάνεια.

Πλεονεκτήματα προστατευμένων προϊόντων

Η νάνο-επίστρωση εμφανίζει το γνώρισμα της υπέρ-υδροφιλικότητας κάτω από φωτεινή ακτινοβολία. Η γωνία επαφής της επιφάνειας θα μειωθεί σε <10 μοίρες, με 5 οφέλη:

Ι. Το νερό δεν θα σχηματίζει σταγόνα πάνω στην επιφάνεια όταν η γωνία επαφής είναι <10ο, θα σχηματίζει ένα απολύτως επίπεδο φιλμ (μεμβράνη) νερού. Το νερό θα είναι επίπεδο πάνω στην επιφάνεια. Αυτό βοηθά να μειώνονται οι λεκέδες από το νερό μετά τη βροχή.

ΙΙ. Γενικώς, οι καθαριστικοί παράγοντες μειώνουν την γωνία επαφής του νερού πάνω στην επιφάνεια. Αυτό το χαρακτηριστικό το ονομάζουμε υδροφιλικότητα. Η υδροφιλικότητα της νάνο επίστρωσης μιμείται το χαρακτηριστικό αυτό και επιτυγχάνει καλύτερη απόδοση, κατά τρόπο ώστε ένα μόνο πλύσιμο με νερό πάνω στην επιφάνεια να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το παραδοσιακό πλύσιμο με απορρυπαντικό. Έτσι, μετά από βροχή, η επιφάνεια θα είναι ανανεωμένη όπως μετά από ένα παραδοσιακό πλύσιμο με καθαριστικό παράγοντα.

ΙΙΙ. Η υδροφιλικότητα μπορεί να συγκρατήσει το νερό πάνω στην επιφάνεια και ολόκληρη η επιφάνεια μπορεί να καλυφθεί με μικρή μόνο ποσότητα νερού. Με τον τρόπο αυτό υποκινείται η εξατμισοδιαπνοή του. Έτσι, εάν με το προϊόν επικαλύψουμε ένα τοίχο κτιρίου, το κτίριο θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για την ψύξη του το καλοκαίρι. Εάν εφαρμοστεί πάνω σε πάνελ του συμπιεστή του κλιματιστικού, το σύστημα κλιματισμού θα παρουσιάζει καλύτερη απόδοση.

IV. Η σκόνη του αέρα είναι πολύ δυσκολότερο να απορροφηθεί πάνω σε υπερυδρόφιλη επιφάνεια.

V. Η υδροφιλικότητα εμποδίζει τον σχηματισμό σταγόνας πάνω στην επιφάνεια όταν βρέχει, έτσι η επιφάνεια γίνεται καθαρότερη με τη βροχή.

Αποσύνθεση οργανικών ουσιών

Όταν το προϊόν επικάλυψης εκτεθεί στο ηλιακό φως, μπορεί να αποσυνθέσει σχεδόν όλη την οργανική ύλη πάνω στην επιφάνεια, γεγονός που έχει τα εξής 2 οφέλη.

i. Όταν το προϊόν διασπά οργανικό ρύπο που έχει απορροφηθεί πάνω στην επιφάνεια όπως λάδι, κάνει την επιφάνεια καθαρότερη και αφού αποσυντεθεί το λάδι είναι απίθανο άλλος ανόργανος ρύπος να μείνει πάνω στην επιφάνεια, και μπορεί εύκολα να ξεπλυθεί από τη βροχή ή άλλη μέθοδο καθαρισμού.

ii. Το προϊόν επικάλυψης μπορεί επίσης να καθαρίσει τον αέρα γύρω από ένα κτίριο. Στην πραγματικότητα, το προϊόν χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το αέριο ΝΟx που παράγεται από τα αυτοκίνητα. Όταν εφαρμοστεί στις πλευρές των δρόμων, η επιφάνεια θα είναι καθαρή και το γύρω περιβάλλον μπορεί επίσης να βελτιωθεί κατά πολύ.

11.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ PHOTOCATALYST ?

Οι επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν, όταν μετρηθούν την απασχόληση και τον τρόπο ζωής των εργαζομένων η των ενοίκων .Το θέμα της Υγείας των εργαζομένων και των απουσιών λόγω ασθενείας από το σύνδρομο του κλειστού Κτιρίου έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Επίσης οι οσμές από έπιπλα, χαλιά, φωτοτυπικά μηχανήματα, υπολογιστές και πολλά άλλα στοιχεία, συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα της κακής ποιότητας του αέρα.
Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η απώλεια παραγωγικότητας που συνδέετε με την κακή ποιότητα του αέρα ή την κάθε μικροβιακή εξάπλωση στις επιφάνειες. Παρακαλώ βρείτε παρακάτω, μια εκτίμηση των δυνητικών ζημιών σε δολάρια για μια μέση επιχείρηση, καθώς και για τον ιδιοκτήτη τού ακινήτου που οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα.

Πιθανές δαπάνες που συνδέονται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων – Ζημίες που οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα

Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Ενέργειας (Nemi) εκτιμά ότι οι οσμές και τα μικρόβια του περιβάλλοντος σε ένα κτίριο μπορεί να μειώσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων από 2 – 6%.
Σε μια αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη μείωση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να φθάσει τα 6 – 8%.
Άλλοι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων που αναλογεί σε ρύπους του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι κοντά στο 3% και η μικροβιακή μόλυνση των εργαζομένων 6% .

Η συσχέτιση μεταξύ της απώλειας την παραγωγικότητα των εργαζομένων και της κακής ποιότητας του αέρα καταλήγει να είναι πολύ σημαντική:

Κόστος που συνδέεται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων
Σκεφτείτε ένα χώρο γραφείων 10.000 ft2
Και μιας τυπικής πληρότητας εργαζομένων: 154 ft2 / εργαζόμενο
Ο μέσος όρος του προσωπικού θα είναι (10.000 / 154) 65 εργαζόμενοι
Με μέσο όρο μισθού ανά εργαζόμενο των $ 45.360
Το συνολικό κόστος είναι περίπου το μισθό (65×45, 360) $ 3 εκατ. ευρώ / έτος
Υπολογίζοντας απώλεια παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο 7% (ίσως συντηρητική)
Η απώλεια της θα ήταν (0,07 x 3 εκατ. ευρώ): 210.000 $/ έτος

Όπως φαίνεται στο παραπάνω παράδειγμα, το κόστος που συνδέεται με την απώλεια της παραγωγικότητας των εργαζομένων , λόγω της κακής ποιότητας του αέρα και της μικροβιακής μόλυνσης, θα μπορούσε να ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες δολάρια.

Πιθανές δαπάνες που συνδέονται με την απώλεια ενοικιαστή που οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα

Ενώ η μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι σημαντική απώλεια για τους εργοδότες, δεν είναι το μόνο το κόστος που συνδέεται με την κακή ποιότητα του αέρα. Καταλογιζόμενες άλλες δαπάνες περιλαμβάνουν αυξημένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, την αύξηση του κόστους ασφάλισης, ακόμα και την απειλή της ασκήσεως της προσφυγής από άτομα πού πιθανόν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Το πιο σημαντικό πρόβλημα από την κακή ποιότητα του αέρα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα των ενοικιαστών να εγκαταλείψουν το κτίριο , εάν οι υπάλληλοι τους είναι δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες εργασίας και δεν μπορούν να αποδώσουν .
Οι δαπάνες που συνδέονται με την απώλεια εγκατεστημένων ενοικιαστών και την προσέλκυση νέων ενοικιαστών είναι περισσότερο από το κόστος που θα προκύψει κατά την διάρκεια πού το ακίνητο είναι ξενοίκιαστο, ανακαίνιση του που απαιτείται από έναν νέο ένοικο, καθώς και τα διάφορα οικονομικά κίνητρα (όπως το μειωμένο μίσθωμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Η συνειδητοποίηση του προβλήματος εντός του κτιρίου από άλλους δυνητικούς ενοικιαστές θα αύξανε περαιτέρω το πρόβλημα.
Η ποσοτικοποίηση της διαχείρισης των δαπανών που συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα είναι δύσκολη. Το παράδειγμα που ακολουθεί συνοψίζει ορισμένες από τις πιθανές δαπάνες:

Δαπάνες που συνδέονται με την απώλεια ενοικιαστή
Σκεφτείτε ένα γραφείο διάστημα: 10.000 ft2
Με ένα τυπικό μίσθωσης ποσοστό: $ 2,00 / ft2 / μήνα
Και ένα τυπικό κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας: $ 0,25 / ft2 / μήνα
Οι κενές θέσεις θα χαθούν (1 x 10.000 x 2,0): 20.000 $ / μήνα
Η άνευ κόστους υπηρεσιών κοινής ωφελείας θα είναι (1 x 10.000 x 0,25): $ 2.500 / μήνα
Εκτιμώμενο κόστος της διαφήμισης για την προσέλκυση νέων ενοικιαστών: $ 2.000
Κόστος της ανακαίνισης: $ 2 / ft2
Ο νέος ενοικιαστής θα είναι το κόστος (2.000 +2 x10, 000): $ 22.000
Το κόστος της απώλειας ενοικιαστή και 1 μήνα χηρείας: $ 24.500
2 μηνών χηρείας: $49.000
6 μηνών χηρείας: $ 147.000

Στο παραπάνω παράδειγμα, ακόμα και το βραχυπρόθεσμο κόστος μπορεί να ανέλθει σε χιλιάδες δολάρια.

Αντιβακτηριδιακή Δράση

Γενικά

Η Φωτοκατάλυση με διοξείδιο του τιτανίου έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις νέες μεθόδους αποστείρωσης, που μπορεί να θανατώσει σχεδόν όλα τα είδη βακτηρίων περιλαμβανομένων αυτών της γρίπης των πτηνών και του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις υψηλών απαιτήσεων σε ότι αφορά αποστείρωση όπως νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία, κλπ. O φωτοκαταλύτης το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) έχει ισχυρή δράση θανάτωσης σχεδόν όλων των ειδών βακτηρίων με την φωτεινή ακτινοβολία, η οποία δράση μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας πλήρη αποσύνθεση των βακτηρίων, του σώματος και των ενδοτοξινών τους. Παράλληλα, ο φωτοκαταλύτης μπορεί να εξαλείψει αλλεργιογόνους παράγοντες εσωτερικού χώρου μειώνοντας την εμφάνιση αναπνευστικών νόσων.

Μηχανισμός Αποστείρωσης μέσω της φωτοκαταλύσης του διοξειδίου του τιτανίου (TiO2)

Το ίδιο το διοξείδιο του τιτανίου δεν παρουσιάζει τοξικότητα για τα μικρόβια και τα κύτταρα. Αποκτά αποστειρωτική δράση μόνο μετά από έκθεση σε ακτινοβολία φωτός. Παρουσία φωτός, η πολύ ισχυρή οξειδωτική δράση του διοξειδίου του τιτανίου μπορεί να καταστρέψει το κυτταρικό τοίχωμα και την μεμβράνη των βακτηρίων, και να αντιδράσει με τα κυτταρικά συστατικά, αναστέλλοντας έτσι την δραστικότητα των βακτηρίων και έχοντας ως τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο και την αποσύνθεση των βακτηρίων. Η αποστείρωση με φωτοκαταλύτη διοξείδιο του τιτανίου TiO2 παρουσιάζει τους εξής 2 διαφορετικούς βιοχημικούς μηχανισμούς.

1. Το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) όταν ακτινοβοληθεί από φως αντιδρά απευθείας με τα κύτταρα


Το ζεύγος ηλεκτρονίου-κενής θέσης μπορεί να αντιδράσει απευθείας με το κυτταρικό τοίχωμα, την κυτταρική μεμβράνη και τα συστατικά μέρη του κυττάρου. Στην διαδικασία αποστείρωσης μικροζυμών και βακίλλων, το CoA εντός του κυττάρου οξειδώνεται σε διμερές CoA και χάνει την δραστικότητά του, γεγονός που προκαλεί σταμάτημα της κυτταρικής αναπνοής και τελικά τον θάνατο. Κατά την διαδικασία αυτή, η μετακίνηση ηλεκτρονίων μεταξύ του θανατωθέντος κυττάρου και του διοξειδίου του τιτανίου TiO2 γίνεται μέσω του CoA.

2. Έμμεση αντίδραση αποστείρωσης

Η κενή θέση ηλεκτρονίων διασπά το νερό σχηματίζοντας ενεργό οξυγόνο όπως η ρίζα υδροξυλίου. Η ηλεκτρονιακή δομή του διοξειδίου του τιτανίου χαρακτηρίζεται από πλήρη ζώνη σθένους και κενή ζώνη αγωγιμότητας. Η ενέργεια του χάσματος ζωνών διεγείρεται και ένα ηλεκτρόνιο περνά από τη ζώνη σθένους στη ζώνη αγωγιμότητας. Στη συνέχεια δημιουργείται ζεύγος ηλεκτρονίου-κενής θέσης (ηλεκτρόνιο e- και κενή θέση h+).

Το θετικά φορτισμένο κενό του διοξειδίου του τιτανίου διασπά το μόριο του νερού προς σχηματισμό αέριου υδρογόνου και ρίζας υδροξυλίου. Το αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόνιο αντιδρά με μόριο οξυγόνου προς σχηματισμό ανιόντος υπερυπεροξειδίου (Ο2-). Το ανιόν υπερυπεροξειδίου μπορεί να αντιδράσει περαιτέρω με το μόριο του νερού, σχηματίζοντας υπεροξείδιο υδροξυλίου (- ΟΟΗ) και υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2). Επιπλέον, η ενεργή ρίζα υδροξυλίου μπορεί να ενωθεί προς σχηματισμό υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ο κύκλος αυτός συνεχίζεται όταν υπάρχει φως.

Το ενεργό υδροξύλιο, το ανιόν υπερυπεροξειδίου, το υπεροξείδιο υδροξυλίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορούν να αντιδράσουν με βιομακρομόριο όπως πρωτεϊνη ένζυμο και λιπίδιο, γεγονός που καταστρέφει την κυτταρική δομή. Αντιδρούν με το κυτταρικό τοίχωμα, μεμβράνη, και συστατικά μέρη αυτών. Για παράδειγμα, το υλικό οξειδοαναγωγής είναι απαραίτητο στον σχηματισμό τριφωσφορικής αδενοσίνης στο κύτταρο HeLa. Όταν αντιδράσει με το ενεργό οξυγόνο, το κύτταρο hela χάνει τη δραστικότητά του και τελικώς πεθαίνει. Καθώς η μεμβράνη του καρκινικού κυττάρου (Τ24) οξειδώνεται από το διοξείδιο του τιτανίου TiO2 και εμφανίζει σημεία διαρροής, το θετικό ιόν Ca2+ εισέρχεται στο κύτταρο και αντιδρά με την εσωτερική πρωτεΐνη, προκαλώντας τον θάνατο του κυττάρου.

Η νέα ελεύθερη ρίζα θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, που θα οδηγήσει στην ποιοτική μεταβολή της βακτηριακής πρωτεΐνης και την ολική αποσύνθεση του λιπιδίου. Το βακτήριο αποσυντίθεται και θανατώνεται αμέσως.

Κατά συνέπεια, η κενή θέση ηλεκτρονίου και τα –ΟΗ, Ο2-, ΗΟ2, Η2Ο2 που σχηματίζονται στην επιφάνεια του διοξειδίου του τιτανίου μπορούν να αντιδράσουν με το κυτταρικό τοίχωμα, μεμβράνη και συστατικά μέρη προς θανάτωση του κυττάρου.

Στο διάλυμα, τα σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου απορροφώνται στην επιφάνεια ζωικών κυττάρων ή καταπίνονται από τα κύτταρα. Σε ότι αφορά σωματίδια που καταπίνονται από κύτταρα, η κενή θέση ηλεκτρονίου και το ενεργό οξυγόνο (-ΟΗ, Ο2-, ΗΟ2, Η2Ο2) αντιδρούν απευθείας με κυτταρικά ιστολογικά στοιχεία, γεγονός που ενισχύει την αποστειρωτική δράση. Η θετικά φορτισμένη κενή θέση στο διοξείδιο του τιτανίου όταν ακτινοβολείτε από υπεριώδες φως είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας, και επίσης το οξυγόνο αντίδρασης είναι πολύ δραστικό. Ως αποτέλεσμα αυτού, το διοξείδιο του τιτανίου TiO2 μπορεί να θανατώσει τα escherichia coli, lactobacillus, bacillus subtilis, κύτταρο hela και καρκινικό κύτταρο (Τ24) κλπ. Περαιτέρω, μπορεί να αναστείλει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη κακοηθών κυττάρων και ακόμη να θανατώσει τα πράσινα φύκι. Λόγω της ισχυρής αποστειρωτικής δράσης και της αποτροπής της ανάπτυξης κακοηθών κυττάρων, το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντισηψία και αποστείρωση εσωτερικών χώρων, τον καθαρισμό νερού, την ολοκληρωμένη διαχείριση ρύπανσης των υδάτων και την φωτοδυναμική θεραπεία.

Στην πραγματικότητα, φωτοκαταλυτική αποστείρωση θεωρείται πως συνεχώς λαμβάνει χώρα μεταξύ βακτηρίων και διοξειδίου του τιτανίου αντί για απλή επιφανειακή αντίδραση ως φωτοκαταλυτική διάσπαση. Καθώς το ενεργό υδροξύλιο δεν μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να εισέλθει στην κυτταρική μεμβράνη ώστε να καταστρέψει την κυτταρική δομή, η αποστειρωτική δράση είναι το αποτέλεσμα του υδροξυλίου και άλλου ενεργού οξυγόνου (Ο2-, ΗΟ2, Η2Ο2). Καθώς το Η2Ο2 μπορεί να περάσει το κυτταρικό τοίχωμα, όχι μόνο σκοτώνει τα βακτήρια αλλά επίσης διασπά την λιποειδή ενδοτοξίνη που απελευθερώνεται όταν αυτά πεθαίνουν. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι το Η2Ο2 μπορεί να είναι το σημαντικότερο μέσο αντίδρασης στην φωτοκαταλυτική αποστείρωση. Φυσικά, η αντίδραση περιλαμβάνει επίσης άλλες μορφές ενεργού οξυγόνου, και το Η2Ο2 δεν είναι η μόνη αντιδρώσα ένωση. Το ενεργό υδροξύλιο προκαλεί ισχυρή οξείδωση μέσα στο κύτταρο, γεγονός που ενισχύει κατά πολύ την αποστειρωτική δράση του.

Σύγκριση αντισηπτικών

Τα παραδοσιακά αντισηπτικά χωρίζονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες

 • τα οργανικά αντισηπτικά,
 • τα ανόργανα αντισηπτικά
 • τα φυσικά αντισηπτικά.

Υπάρχουν δύο είδη ανόργανων αντισηπτικών – στο ένα χρησιμοποιείται η ισχυρή οξειδωτική του ικανότητα για να σκοτώνει τα βακτήρια και τους μύκητες – στο άλλο αυτό γίνεται μέσω μεταλλικού ιόντος. Μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια, όμως τα ίδια τα αντισηπτικά όπως το χλώριο, οξείδια του χλωρίου είναι επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου. Τα αντισηπτικά με μεταλλικό ιόν δεν μπορούν να συνεχίσουν να διασπούν το σώμα του μικροβίου μετά την θανάτωσή του. Έτσι, το σώμα του μικροβίου επικαλύπτει το μεταλλικό ιόν, γεγονός που επηρεάζει σημαντικότατα την αντιβακτηριδιακή του δράση.

Τα οργανικά αντισηπτικά σε συνδυασμό με επιστημονικές χημικές μεθόδους συνήθως σκοτώνουν τα μικρόβια γρήγορα, αλλά τα μικρόβια εύκολα προσαρμόζονται στο οργανικό αντισηπτικό. Παράλληλα, η αποστείρωση παράγει τοξικές ουσίες.

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Προϊόντα
Ανόργανα
Αντισηπτικά
Ευρύ φάσμα αποστείρωσης -Αντοχή σε θερμότητα- Δεν χρειάζεται φως Έχουν μικρό χρόνο προστασίας των επικαλυμμένων επιφανειών Silver –Zeolite
Phosphate
SilicaJel
Οργανικά
Αντισηπτικά
Γρήγορη και ευρεία γκάμα
αποστείρωσης
Δεν είναι ανθεκτικά στην θερμότητα
Παράγουν τοξικές ουσίες.
Ρυπαίνουν το περιβάλλον
Phenol
Φυσικά
Αντισηπτικά
Μεγάλη δυνατότητα αποστείρωσης
Ασφαλή για τον άνθρωπο
Δεν Ρυπαίνουν
Δεν είναι ανθεκτικά στην θερμότητα
Δύσκολη η χρησιμοποίηση τους
Chitosan, Sorbic
Acid
Φωτοκαταλυτικά
Αντισηπτικά
Ευρύ φάσμα αποστείρωσης-Υψηλής ισχύος Αιώνια Διάρκεια -Αποσυνθέτει τους μικροοργανισμούς – Δεν ρυπαίνει –Ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Χρειάζονται φως * Titanium
Dioxide TiO2
Photocatalyst

*Σημείωσης :Λόγω της κατασκευής νέας γενιάς φωτοκαταλυτικών προϊόντων μας ορισμένα από αυτά λειτουργούν και χωρίς φως.

Προηγμένη Λύση εξάλειψης οσμών

 • Αντικείμενο
 • Σύστημα ελέγχου οσμών και δυσοσμίας
 • Καθημερινός έλεγχος οσμών με εφαρμογή του υλικού επικάλυψης
 • Αποσμητική δράση σε υφάσματα και υλικά

Λύση

Το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) αποτελεί μια καινοτόμο τεχνολογία στο χώρο των αποσμητικών. Υπάρχουν δύο παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης των οσμών. Η μία είναι να χρησιμοποιείται κάποια εντονότερη μυρωδιά, όπως το άρωμα, για να καλύπτει την οσμή. Η άλλη είναι να χρησιμοποιείται μια φυσική μέθοδος για απορρόφηση της οσμής και προσωρινή απομάκρυνσή της. Όμως, το νάνο υλικό επικάλυψης της μπορεί αποτελεσματικά να αποσυνθέσει τα υλικά και αέρια της οσμής προς παραγωγή νερού και διοξειδίου του άνθρακα. Ο ίδιος ο φωτοκαταλύτης είναι μια ασφαλής χημική ουσία που δεν προκαλεί επιπλέον ρύπανση. Αντιδρά ως καταλύτης στην αντίδραση και η απόδοσή του διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς ο φωτοκαταλύτης είναι αποτελεσματικός για τις περισσότερες οσμές, μπορεί ευρέως να χρησιμοποιηθεί από εφαρμογές στην καθημερινή ζωή μέχρι βιομηχανικές διαδικασίες για την εξάλειψη διαφόρων ειδών οσμών. H εταιρείας μας διαθέτει ποικιλία προϊόντων νάνο επικάλυψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και θέσεις, ιδιαίτερα στα υφάσματα, ικανοποιώντας τις ανάγκες τόσο της καθημερινής ζωής όσο και διαδικασιών της βιομηχανίας.

 • Χαρακτηριστικά
 • Φιλικό προς το περιβάλλον , δεν προκαλεί ρύπανση
 • Πολύ εύκολη εφαρμογή σε όλες τις επιφάνειες
 • Αποσυνθέτει τις οσμές χωρίς να προσθέτει νέες ψεύτικες οσμές
 • Καταλυτικός τρόπος δράσης
 • Πολύχρονη προστασία
 • Δεν εξαφανίζει μόνο τις μυρωδιές , ταυτόχρονα καθαρίζει το περιβάλλον από διάφορα βλαβερά αέρια διατηρώντας το περιβάλλον ασφαλές για τον άνθρωπο
 • Αντιβακτηριδιακή προστασία
 • Προηγμένη λύση καθαρισμού του αέρα
 • Αντικείμενο
 • Καθαρισμός του αέρα εξωτερικών χώρων (καθαρισμός καυσαερίων αυτοκινήτων και βιομηχανιών)
 • Καθαρισμός του αέρα εσωτερικών χώρων (Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου- σπιτιού, VOCs)
 • Βιομηχανία συσκευών και φίλτρων καθαρισμού αέρα

Λύση

Το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) αποτελεί τεχνολογία νέας γενιάς για τον καθαρισμό του αέρα, με δυνατότητα εξάλειψης της ρύπανσης του αέρα που προκαλείται από περισσότερα από το 85% των ειδών επιβλαβών αερίων όπως καυσαέρια αυτοκινήτου NOx, φορμαλδεϋδη, βενζόλιο, VOCs. Παρουσία φωτός, ο φωτοκαταλύτης παράγει ρίζες υδροξυλίου και κενές θέσεις ηλεκτρονίων (h+), που αντιδρούν με οργανικά υλικά και επιβλαβή αέρια παράγοντας νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Δεν δημιουργείται πρόσθετη ρύπανση από την συνολική διαδικασία καθαρισμού. Ο νάνο φωτοκαταλύτης αντιδρά ως καταλύτης στη χημική αντίδραση έτσι ώστε να διατηρείται η απόδοσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα και ποτέ να μην καταναλώνεται. Περαιτέρω, διαθέτουμε την καινοτόμο κατασκευαστική τεχνολογία φωτοκαταλύτη VLR (Αντίδραση σε Ορατό Φως) τα προϊόντα της οποίας είναι κατάλληλα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους όπου η ακτινοβολία υπεριώδους φωτός είναι ασθενής.

 • Ιδιότητες
 • Καθαρίζει το μεγαλύτερο μέρος της μόλυνσης του αέρα περιλαμβανομένων NOx και VOCs
 • 100% μετατροπή επιβλαβών αερίων σε Η2Ο και CO2
 • Φιλικό προς το περιβάλλον, δεν δημιουργεί πρόσθετη ρύπανση
 • Αποσύνθεση οργανικών ρύπων
 • Δράση καταλύτη, απόδοση μακράς διαρκείας
 • Έλεγχος οσμών
 • Αντιβακτηριδιακή δράση

Συγκριτικός πίνακας μεθόδων και τεχνολογιών καθαρισμού αέρα

HEPΑ1 ES FILTER2 Ozone U V3 Minus-Ion Photocatalyst
Mold Good Normal Good Good Normal Excellent
Germs Excellent Normal Good Good Normal Excellent
Virus Normal Normal Normal Normal Normal Excellent
Dust Mite Excellent Good Normal Normal Normal Normal
Toxicant Normal Normal Good Good Normal Excellent
Odor Normal Normal Good Normal Excellent Excellent
Smoke Good Good Good Normal Excellent Good
VOC s Normal Normal Good Good Normal Excellent
Allergen Good Good Good Normal Excellent Excellent

Σημ. 1. Υψηλής απόδοσης φίλτρα σωματιδίων του αέρα
2.Ηλεκτροστατικά φίλτρα
3.Υπεριώδη φίλτρα

Προηγμένη λύση αποστειρωτικού υλικού

Αντικείμενο

Κατά των βακτηρίων και ιών για δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, ταξί, λεωφορεία κλπ. Υλικό κατεργασίας κατά των βακτηρίων και ιών για αντιβακτηριδιακές μάσκες, φίλτρα, ρούχα, συσκευές και προϊόντα. Αντιβακτηριδιακή, αποσμητική, αντί-αλλεργική χρήση για το σπίτι, προστατεύει από επιδημίες.

Λύση

Το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) έχει ισχυρή δράση στην εξόντωση σχεδόν κάθε είδους βακτηρίου και ιού περιλαμβανομένου SARS, H5N1, κλπ. Η δράση του αυτή διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υλικό επικάλυψης διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) μπορεί να αποσυνθέσει πλήρως βακτήρια και ιούς, το σώμα και τις ενδοτοξίνες τους, και έχει σταθερή δράση στην εξόντωση νέων στελεχών των βακτηρίων. Χάρις στον φωτοκαταλύτη μπορεί να αποσυνθέσει πλήρως βακτήρια και ιούς – δεν χάνει την δραστικότητά του εξ αιτίας συσσώρευσης βακτηρίων πάνω στην επιφάνεια. Παράλληλα, ο φωτοκαταλύτης μπορεί να εξαλείψει τον καπνό τσιγάρων και αλλεργιογόνους παράγοντες εσωτερικών χώρων μειώνοντας την εμφάνιση αναπνευστικών νόσων. Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αντιβακτηριδιακών προϊόντων όπως μάσκες, φίλτρα, ρούχα προσφέροντας εύκολη και ολοκληρωμένη αντιβακτηριδιακή δράση για την καθημερινή ζωή.

 • Ιδιότητες
 • Αποστείρωση ευρέως φάσματος, χωρίς επιλογή συγκεκριμένου στόχου
 • Υψηλή απόδοση και δράση μακράς διαρκείας
 • Αποσύνθεση του σώματος και ενδοτοξινών των μικροβίων
 • Ασφαλές – δεν δημιουργείται πρόσθετη ρύπανση, είναι φιλικό για το περιβάλλον και ακίνδυνο για τον άνθρωπο
 • Πλεονεκτήματα
 • Αποστείρωση ευρέως φάσματος – εξοντώνει σχεδόν όλα τα είδη βακτηρίων και ιών – ικανοποιεί τις ανάγκες εξάλειψης μικροβίων σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών
 • Προσφέρει αποσμητική και αντι-αλλεργιογόνο δράση
 • Κατάλληλο για την βιομηχανία κατασκευής μασκών, φίλτρων, συσκευών κατά των βακτηρίων
 • Δράση μακράς διαρκείας – δεν χρειάζεται να επαναχρησιμοποιείται συχνά
 • Εξασφαλίζει την αντιμετώπιση και περιορισμό της εξάπλωσης μούχλας και μυκήτων
 • Προσφέρει αποτελεσματική προστασία κατά των επιδημιών σε δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, κλπ.
 • Αντιβακτηριδιακή προστασία για το σπίτι, το γραφείο και το αυτοκίνητο – εύκολη χρήση, χωρίς την δημιουργία πρόσθετης ρύπανσης
 • Αντιβακτηριδιακή προστασία για τα νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σχολεία – άριστη απόδοση χωρίς δυσάρεστη οσμή όπως στην περίπτωση των αντισηπτικών με οξείδια του χλωρίου.

Example.1 Anti-bacterial test

Irradiating by 40w fluorescent lamps during testing

Test Organism

Test Organism The Inoculums Count of “0” hour (cfu/piece) The Inoculums Count after “24” hour (cfu/piece)
Bactericidal rate (%)
Escherichia coli (ATCC 25922) 3.9Χ104 102 97,69
Pseudomonas aerugimosa (ATCC 9027) 6.8 Χ103 1.2Χ102 98,38
Staphylococcus aureus (ATCC 6538) 2.8Χ105 84 99,97
Klesiella pneumonia (ATCC 10031) 2.7Χ105 1.5Χ103 99,44

(Test Condition: According to GB15979-2002, tested by GUANGDONG DETECTION CENTER OF MICROBIOLOGY)

Example.2 Anti-bacterial test of the lamp coated

Stage Marking Results:
Total Mould Count, ctu/plate
[Sabouraud Dextrose Agar (25°C, 5 days)]
Stage 1: Taken with 4 existing fluorescent lamp

(normal 18W plug-in CFL) switched on. Time: 9:30 a.m.

19
Stage 2: Taken 1 hour and 30 minutes after

switching existing lamp with 2 table lamp. Time: 11:00 a.m.

4
Stage 3: Taken with the same conditions

1 hour and 30 minutes after stage 2. Time: 12:30 a.m.

0

(Test Condition: This example tests the environmental anti-bacterial performance of the lamp. The lamps are set in a house and then test the air bacteria in the house tested by CHEMICAL LABORATORY (MALAYSIA) SDN BHD. In-house test Method based on United States Pharmacopoeia 28)

Example.3 Anti-bacterial test after dark condition

Test Organism Bacteria Concentration (cfu/ml) Sample Concentration Test Times Contact Time Survival Bacteria from Sample (cfu/ml) Survival Bacteria From Control Sample (cfu/ml) Killing Rate %
Original 1 24h <1 1.2Χ108 >99.9
Original 2 24h <1 1.1Χ108 >99.9
Escherichia coli (ATCC25922) 1.2Χ106 Original 3 24h <1 1.1Χ108 >99.9
Original 4 24h <1 1.4Χ108 >99.9
Original 5 24h <1 1.0Χ108 >99.9

(Test Condition: According to GB15981-1995, tested by SGS, the whole process is under no-light condition)

Name of test Bacteria (strain number) Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MSRA) ATCC 33591
Concentration of inoculums (CFU/ml)
1.2X105
Difference of extremes for three control fabrics (lg) 0h 18-24h <1 <1
The growth value on the control sample F (F=lgCt-lgC0) +2.49(lgCt:+6.87 ,lgC0:+4.38)
The growth value on the antimicrobial-treated sample G (G=lgTt-lgT0) +0.07(lgTt:+4.45 ,lgT0:+4.38)
Antibacterial activity value (A=F-G) 2.4(99.60%)
Measuring method Plate count method
Sterilization method Autoclave (1210 C, 15 mins)
Incubation time 18-24h

(Test Condition: According to ISO20743-2007, tested by SGS, the whole process is under no-light condition)

Εξαιρετική οικολογική λύση για υφάσματα

 • Αντικείμενο
 • Περιποίηση υφασμάτων στο σπίτι
 • Βιομηχανικές διαδικασίες κατασκευής υφασμάτων
 • Ολοκληρωμένη κατεργασία υφασμάτων

Λύση
Το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) είναι ένα καινοτόμο νανο-υλικό για την παραγωγή υφασμάτων, το οποίο βελτιώνει τις ιδιότητές τους και χρησιμοποιείται ευρέως στην κατεργασία και καθαρισμό υφασμάτων. Το Το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) δεσμεύεται τέλεια πάνω στην επιφάνεια του υφάσματος. Η δράση του διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από μία και μόνη εφαρμογή. Το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην βιομηχανική κατεργασία υφασμάτων, προσφέροντας εξαιρετική αντιβακτηριδιακή και αποσμητική δράση. Τα προϊόντα με διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) έχουν επίσης άριστη και σταθερή απόδοση σε ότι αφορά καταπολέμηση της αλλεργίας και των δερματικών αντιδράσεων. Το προϊόν μπορεί να απομακρύνει τις οσμές και να διασπάσει επιβλαβή αέρια σχηματίζοντας νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Ως εκ τούτου, το προϊόν μπορεί να εφαρμοστεί σε υφάσματα για καθαρισμό του αέρα, όπως στην περίπτωση κουρτινών και υφασμάτινων φίλτρων αέρα. Παράλληλα, δεν δημιουργείται πρόσθετη ρύπανση και κανένας κίνδυνος για το ύφασμα. Το προϊόν μας είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση – απλά βουτήξτε το ύφασμα στο διάλυμα ή ψεκάστε το διάλυμα πάνω στην επιφάνεια.

 • Ιδιότητες
 • Δράση αποσμητική και καθαρισμού του αέρα
 • Κατά των αλλεργιών
 • Μειώνεται η εμφάνιση δερματικών νόσων
 • Αντιστατικό
 • Εξόντωση κάθε είδους βακτηρίων και ιών
 • Δεσμεύεται ισχυρά πάνω στην επιφάνεια του υφάσματος
 • Εύκολο στη χρήση – έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι
 • Απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο, δεν προκαλεί κανενός είδους ερεθισμό

Οφέλη

 • Εύκολη χρήση στο σπίτι, παρέχει αντιβακτηριδιακή, αποσμητική και αντιστατική δράση για τα υφάσματα με βύθισμά τους στο διάλυμα
 • Ευρέως φάσματος αντιβακτηριδιακή δράση για τα ρούχα – εξοντώνει ποικιλία βακτηρίων και ιών.
 • Αποσμητική δράση για τα ρούχα, π.χ. απομακρύνει την οσμή του ιδρώτα και λοιπών πηγών κακοσμίας λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων.
 • Ενσωματωμένο στα υφάσματα του αυτοκινήτου, φρεσκάρει τον αέρα στο αυτοκίνητο.
 • Απομακρύνει τις επιβλαβείς και δηλητηριώδεις ουσίες, όπως η φορμαλδεϋδη, από τα υφάσματα.
 • Εφαρμόζεται για καθαρισμό του αέρα στην παραγωγή υφασμάτων.

Καινοτόμος λύση ως πρόσθετο στα καλλυντικά

 • Αντικείμενο
 • Καλλυντικά με φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας
 • Καλλυντικά λεύκανσης εξαιρετικά λεπτής υφής
 • Καλλυντικά με αντιβακτηριδιακή και αντιαλλεργιογόνο δράση
 • Καλλυντικά & σαμπουάν κατά της λιπαρότητας

Λύση

Το υψηλής συγκέντρωσης γαλάκτωμα και διάλυμα διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε καλλυντικά προϊόντα. Τα καλλυντικά που περιέχουν ως πρόσθετο το νανο-γαλάκτωμα διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) επωφελούνται από την προηγμένη νανο-φωτοκαταλυτική οξείδωση για δράση κατά της λιπαρότητας και επίσης μακροχρόνια και ευρέως φάσματος αντιβακτηριδιακή δράση. Έχει άριστα αποτελέσματα σε δερματικά νοσήματα, και το προϊόν συνδυασμένο με νανο τεχνολογία αργύρου μπορεί να έχει αποτέλεσμα ακόμη και στο σκοτάδι (όπως στην περίπτωση του ποδιού). Η δράση του ως φίλτρο της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι μια βασική λειτουργία του διοξείδιου του τιτανίου (ΤiO2) – σήμερα το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2) είναι από τα πλέον υποσχόμενα φυσικά, ανόργανα πρόσθετα για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, που παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα χωρίς ερεθισμούς.

Τα νάνο-σωματίδια προσδίδουν μεταξένια υφή στα καλλυντικά. Η λεπτή διασπορά του προϊόντος μας κάνει το πρόσθετο ευκολότερο στη χρήση.

Ιδιότητες

 • Φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας
 • Κατά της λιπαρότητας
 • Κατά των βακτηρίων
 • Αντί-αλλεργιογόνο
 • Αποτέλεσμα λεύκανσης
 • Πολύ λεπτά σωματίδια, μεταξένια υφή
 • Εύκολη διασπορά
 • Ασφαλές για τον άνθρωπο, δεν προκαλεί ερεθισμούς

Οφέλη

 • Καλλυντικές κρέμες & τζελ με φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας, που μπορεί συγχρόνως να προσφέρουν και δράση λεύκανσης
 • Σαμπουάν κατά της λιπαρότητας
 • Καλλυντικές κρέμες & τζελ κατά της λιπαρότητας για το δέρμα
 • Αντιβακτηριδιακή δράση για καλλυντικά περιποίησης του δέρματος, με άριστη δράση στις δερματικές νόσους
 • Ανόργανη σταθερή δομή, ασφάλεια για τον άνθρωπο, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Πρόσθετα

Οι βιομηχανίες των καλλυντικών, σαμπουάν και χρωμάτων βαφής συνήθως χρησιμοποιούν το νανο-TiO2 ως πρόσθετο σε ένα υφιστάμενο σύστημα. Μια πολύ χαμηλή δόση νανο-TiO2 έχει άριστη απόδοση στο μπλοκάρισμα της υπεριώδους ακτινοβολίας, διαρκεί περισσότερο και είναι ασφαλέστερη για τον άνθρωπο.

Τεχνολογία PCO για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος

Γενικά

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι σήμερα ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Όλο και περισσότερο το νερό και ο αέρας μολύνονται. Τρόποι για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας. Η τεχνολογία Φωτοκαταλυτικής Οξείδωσης (PCO) θεωρείται ως μια δυνητικός εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνολογία καθαρισμού του περιβάλλοντος. Το 1976, επιστήμονας ανακάλυψε ότι οι ρύποι διφαινύλιο και διφαινυλοξείδιο διασπώνται από φωτοκαταλύτη στο νερό. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε την έρευνα για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος σε μια νέα κατεύθυνση. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας PCO είναι η ισχυρή ικανότητα αντίδρασης καθαρισμού. Ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου, η τεχνολογία PCO μπορεί να διασπάσει πλήρως και γρήγορα τον ρύπο σε ακίνδυνες χημικές ουσίες. Για την τεχνολογία αυτή απαιτείται μόνο φως ως ενέργεια, και δεν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες ούτε κάποια άλλη ειδική συνθήκη. Καθώς η PCO επίσης δεν παρουσιάζει κίνδυνο επαναρύπανσης, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία επόμενης γενιάς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογία PCO μπορεί να εφαρμοστεί σε οργανικούς ρύπους όπως αλκυλίδια, μη κυκλικές ενώσεις, λιπαρά οξέα, ολεφίνες, βενζόλιο, αρωματικά καρβοξυλοξέα, βαφές, επιφανειακός ενεργοί παράγοντες, απολυμαντικοί παράγοντες, αλογοναλκυλίδια και ανόργανα μεταλλικά ιόντα. Ο παρακάτω πίνακας δίνει κάποιους τυπικούς ρύπους που έχουν περιληφθεί στους καταλόγους της ΕΡΑ Environmetal ProtectionAgency (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ) και που μπορούν να καθαριστούν χρησιμοποιώντας την τεχνολογία PCO.

1,1,1-trichloroethane 1,2,4-pseudocumene acetone diaminoazobenzene
1,1,1-trichloroethane 1,2-dibromoethane acerophenone sumaresinol
ethylidene chloride 1,2-dichloroethane benzal chloride chlorobenzoyl chloride
trichlorohydrin 2,4-dichlorophenol thiacetamide benzoperoxide
dcetylenedichloride dinitrotoluene ethyl bromide benzanthracene
1,2-dichloropropane 2,4-tolylene bromoform cchromene
dinitrotoluene dinitrotoluene butyl acrylate benzoic
1,3-butadiene acetylaminofluorene phenyl phthalate chlorobenzaldehyde
1,3-dichloropropene 2-aminoanthraquinone butanal ethyl perchloride
2,2,4-trimethylpentane chloroketol caprolactam phenylog
omal chlorophenol captan chlorostyrene
2,4,6-trinitrotoluene carbitol carbon subsulfide mtolunitril
fenclofenac 2-methylnaphthalene carbon tetrachloride cumene
methyltoluidine 2-nitropropane oxythiamine cyclohexane
teraconic xenol phenol anone
dinitrotoluene acraldehyde phenanthrene dibenzofuran
amino nitroge propanamide phenylic acid dichloroaniline
aminobiphenyl acroleic pesticide dichlorodifluoromethane
chloraniline acrylonitrile DDVP acaricide
chlordimeform aldrin chlorobenzene ethyl thiother
homohydroquinone aminobenzene clobenfurol cyanmethine
nitrotyrosine anthracene aldrine dimethylformamide
accenaphthene antiparasitic anodynon heptane
acetaldehyde benzoyl chloroform propaldehyde
acetamino benzene chlorobutadiene tetrachlorothane
chlorothalonil hexachlorobenzene propoxur stirofos
dimethyl sulfide hexachlorobutadiene propionyloxy tetrahydrofuran
disolfoton ethyl perchloride propene sulfocarbamide
dioctylphthalate diisocyanate propanamidezan methylbenzene
detylphthalate n-hexane parathion toluene diisocyanate
endosulfan 1,4-dihydroxybenzene chloroxylenol chlorodifluoromethane
epichlorohydrin indenofluorene m-cresotyl trichlorothylene
ethylaniline isophorone nitrosopyrrolidine triethylamine
ethene isopropyl ethylene phenylene-diamine trinitrophenol
vinyl-ethyl alcohol malachite benzopyridine trimethyl phosphate
fluoranthene malathion benzoquinone chloroacetic anhydride
fluorene maleic acid chlorofos hexachloro-cyclopentadiene
formaldehyde mancozeb oil of sassafras pentachloronitrobenzene
methyl isopropyl ether cyanuramide butyl alcohol homo-hydroquinone
MTBE carbinol mancozeb carbonyl fluoride
miecanyin paspertin phenylacrtic acid phthalic anhydride
2,2-dichlorodiethyl 2-hexanone terephthalate nitrosodiethylamine
nitrobenzene abrodil butyl mercaptan nitrosopyrrolidine
N,N-dimethylaniline hexone polyurethane nitrosodibutylamine
naphthalene nitrosulfamide vinylphenyl acetate nitrosodiisopropylamine
naphthylamine nitrosotoluene ethylene bromiide sodium alizarinsulfonate
triglycylglycine N-nitroso-piperidine ethylene chloride methylamine
nitrobenzene pentane ethylene nichloride p-methoxyphenylalanine
nitrofen octane dimethyl benzene 3-amino-2,5-dichlorobenzoic
glycerin cyclic ketone picric acid bromodichloromethane
butyl glycol o-methoxyaniline pentachlorophenol pentachlorodiphenyl
monobutyl phthalate o-nitroaniline ethyl peroxide nitrosobutylamine
PCB o-toludine


Φιλτράρισμα Υπεριώδους ακτινοβολίας

Γενικά

Σήμερα, η φθορά που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί ένα ολοένα επιδεινούμενο πρόβλημα για την κοινωνία του ανθρώπου. Δισεκατομμύρια δολαρίων χάνονται σε υποθέσεις σχετικές με πρόκληση ζημιάς από την υπεριώδη ακτινοβολία. Από τις ακρυλικές βαφές μέχρι το δέρμα του ανθρώπου – εκατομμύρια είδη

επιφανειών είναι ευαίσθητα στην βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Υπάρχουν πολλά υλικά για φιλτράρισμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται ευρέως στα χρώματα, τα καλλυντικά. Τα περισσότερα έχουν οργανική βάση, όπως η διφαινυλοκετόνη, αλλά οι περισσότεροι παράγοντες μπλοκαρίσματος υπεριώδους ακτινοβολίας που έχουν οργανική βάση είναι τοξικοί και σταδιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω φθοράς από την υπεριώδη ακτινοβολία. Με την προώθηση των νάνο-τεχνολογιών, καινοτόμοι ανόργανοι νάνο παράγοντες μπλοκαρίσματος υπεριώδους ακτινοβολίας συνθέτουν μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία.

Υπάρχουν 2 κύριες μέθοδοι για εφαρμογή των τεχνολογιών του διοξειδίου του τιτανίου (ΤiO2)μπλοκαρίσματος υπεριώδους ακτινοβολίας: ως πρόσθετα και ως υλικά επικάλυψης.

Υλικό επικάλυψης

Η επικάλυψη είναι ένας καινοτόμος τρόπος εφαρμογής του διοξειδίου του τιτανίου (ΤiO2) για σκοπούς μπλοκαρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η εταιρεία μας προσφέρει μια σειρά προϊόντων επικάλυψης που είναι διαφανή στο ορατό φως και μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορα είδη επιφανειών. Η απλή επικάλυψη του υποστρώματος με μερικές εκατοντάδες νανόμετρα φιλμ προσφέρει προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε εφαρμογή, ιδιαίτερα σε εκείνες όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα. Για παράδειγμα, τα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε διαφημίσεις εξωτερικού χώρου εύκολα φθείρονται λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας και λόγω αυτού χάνονται αρκετά εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο. Με τα προϊόντα μας εξασφαλίζεται επίσης και ο Αυτοκαθαρισμός της εξωτερικής διαφήμισης. Λόγω των πολλών αυτών δυνατοτήτων του, το υλικό επικάλυψης του διοξειδίου του τιτανίου (ΤiO2) αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για το μπλοκάρισμα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Φωτοκαταλυτικός μηχανισμός

Όταν ο φωτοκαταλύτης το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) απορροφά υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από το ηλιακό φως ή από φωτισμένη πηγή φωτός (λάμπες φθορισμού), παράγει ζεύγη ηλεκτρονίων και κενών θέσεων.

Το ηλεκτρόνιο στη ζώνη σθένους του διοξειδίου του τιτανίου διεγείρεται όταν φωτιστεί. Η περίσσεια ενέργειας αυτού του διεγερμένου ηλεκτρονίου προωθεί το ηλεκτρόνιο στην ζώνη αγωγιμότητας του διοξειδίου του τιτανίου σχηματίζοντας έτσι το ζεύγος αρνητικά φορτισμένου ηλεκτρονίου (e-) και θετικά φορτισμένου κενού (h+). Το στάδιο αυτό είναι γνωστό ως κατάσταση ‘φωτοδιέγερσης’ του ημιαγωγού. Η διαφορά ενέργειας μεταξύ της ζώνης σθένους και της ζώνης αγωγιμότητας είναι γνωστή ως ‘Χάσμα Ζωνών’. Το μήκος κύματος του φωτός που είναι απαραίτητο για την φωτοδιέγερση είναι:

1240 (σταθερά του Planck, h) / 3,2 eV (ενέργεια χάσματος ζωνών) = 388 nm.

Το θετικά φορτισμένο κενό του διοξειδίου του τιτανίου (TiO2) διασπά το μόριο του νερού προς σχηματισμό αέριου υδρογόνου και ρίζας υδροξυλίου. Το αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόνιο αντιδρά με το μόριο οξυγόνου προς σχηματισμό ανιόντος υπερυπεροξειδίου. Ο κύκλος αυτός συνεχίζεται όταν υπάρχει φως.

Τι είναι η φωτοκατάλυσης;

Η λέξη φωτοκατάλυση είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από δύο λέξεις, ‘φως’ και ‘κατάλυση’. Κατάλυση είναι η διαδικασία κατά την οποία μια ουσία συμμετέχει στην μεταβολή της ταχύτητας χημικού μετασχηματισμού των αντιδρωσών ουσιών χωρίς η ίδια να αλλάζει ή να καταναλώνεται τελικά. Η ουσία αυτή είναι γνωστή ως ο καταλύτης που αυξάνει την ταχύτητα μιας αντίδρασης ελαττώνοντας την ενέργεια ενεργοποίησης.

Γενικά μιλώντας, η φωτοκατάλυση είναι μια αντίδραση που χρησιμοποιεί το φως για να ενεργοποιήσει μια ουσία που μεταβάλλει την ταχύτητα χημικής αντίδρασης χωρίς η ίδια να εμπλέκεται. Και ο φωτοκαταλύτης είναι η ουσία που μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα χημικής αντίδρασης χρησιμοποιώντας την φωτεινή ακτινοβολία.

Η χλωροφύλλη των φυτών είναι ένας τυπικός φυσικός φωτο καταλύτης. Η διαφορά μεταξύ της χλωροφύλλης και του τεχνητού φωτοκαταλύτη διοξειδίου του τιτανίου TiO2 (εφεξής ‘φωτοκαταλύτης’) είναι ότι συνήθως η χλωροφύλλη συλλαμβάνει το ηλιακό φως για να μετατρέψει νερό και διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και γλυκόζη, ενώ αντίθετα ο φωτοκαταλύτης δημιουργεί έναν ισχυρό παράγοντα οξείδωσης και κενές θέσεις ηλεκτρονίων προκειμένου να διασπάσει την οργανική ύλη σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό παρουσία φωτοκαταλύτη, φωτός και νερού.

eXTReMe Tracker